No ke aha mākou e hiamoe wikiwiki ai me nā soka?

Ua ho'āʻo paha ʻoe e ʻaʻahu i nā soka ke hiamoe ʻoe?Inā ua ho'āʻo ʻoe, ʻike paha ʻoe i ka wā e ʻaʻahu ai ʻoe i nā soka e hiamoe ai, e hiamoe wikiwiki ana ʻoe ma mua o ka maʻamau.No ke aha mai?

Hōʻike ka noiʻi ʻepekema i kēlāʻaʻahuʻAʻole hiki i nā socks ke kōkua wale iā ʻoe e hiamoe 15 mau minuke ma mua, akā e hoʻemi pū i ka nui o nā manawa āu e ala ai i ka pō.

I ke ao, ʻo ka awelika o ka mahana o ke kino ma kahi o 37 ℃, a i ke ahiahi, hāʻule ka mahana o ke kino ma kahi o 1.2 ℃.Hoʻoholo ka nui o ka emi ʻana o ka mahana i ka manawa e hiamoe ai.

Inā anu loa ke kino i ka wā e hiamoe ai, e hoʻouna ka lolo i nā hōʻailona e hoʻopaʻa i nā kīʻaha koko a hoʻopaʻa i ke kahe ʻana o ke koko mehana i ka ʻili o ka ʻili, pēlā e hoʻolohi ai i ka emi ʻana o ka wela kumu o ke kino, e paʻakikī ai i ka poʻe ke hiamoe.

ʻO ke komo ʻana i nā pūkuʻu i nā wāwae mehana i ka wā e hiamoe ana, hiki ke hoʻonui i ka hoʻonui ʻana o ke kīʻaha koko a hoʻolalelale i ka emi ʻana o ka wela o ke kino.Ma ka manawa like, ʻo ka hoʻohana ʻana i nā soka ma kou mau wāwae e hoʻomaʻamaʻa i kou mau wāwae e hiki nō ke hāʻawi i ka mana hou i nā neurons wela a hoʻonui i ko lākou hoʻokuʻu pinepine ʻana, pēlā e hiki ai i nā poʻe ke komo i ka hiamoe mālie a i ʻole ka hiamoe hohonu.

ʻO kahi haʻawina i paʻi ʻia e ka hui noiʻi o Rush University Medical Center ma Chicago ma ka American Journal of Prevention i ʻike ʻia ʻo ka wehe ʻana i nā soka i ka wā hiamoe e hoʻemi i ka mahana o nā wāwae, ʻaʻole kūpono i ka hiamoe;ʻO ke komo ʻana i nā soka i ka wā e hiamoe ai, hiki ke mālama i kou mau wāwae i kahi wela kiʻekiʻe, e kōkua iā ʻoe e hiamoe wikiwiki a hoʻomaikaʻi i ka maikaʻi o ka hiamoe.

Eia kekahi, ʻo nā hopena noiʻi kūpono o ka Swiss National Sleep Laboratory e hōʻike pū ana i ke komo ʻana i nā soka i ka wā hiamoe e hiki ke hoʻolōʻihi i ke kaʻina o ka hoʻoili ʻana o ka ikehu wela a me ka hāʻawi ʻana, hoʻoulu i ke kino e hūnā i ka hormone hiamoe, a kōkua i ka hiamoe wikiwiki.

2022121201-4


Ka manawa hoʻouna: Feb-21-2023